Sociaal Ondernemerschap

Naast het bieden van een veilige werk- en opleidingsplek, is de tak sociaal ondernemerschap van Vialisa bedoeld om de organisatie te helpen twee takken van haar werk financieel onafhankelijker te maken.

Benglish Crafts

Benglish Crafts was de eerste onderneming van Vialisa, en produceert zowel op bestelling als een eigen collectie functionele, handige en leuke items voor in huis, zoals vlaggetjes, manden en yoga mat tassen, maar ook decoraties zoals labels en goodybags. Benglish Crafts wordt volledig gerund door de lokale staff en studenten; zij worden dan ook geacht bijvoorbeeld voorraad te tracken, de financiën en zelf materialen te sourcen.

Het is de bedoeling dat dit op termijn onafhankelijk gebeurt en Benglish Crafts volledig op eigen inkomsten draait. Momenteel is er naast de studenten een alumni in dienst van Benglish Crafts, die gepromoveerd is tot supervisor en helpt de studenten op te leiden.

Vialisa heeft de ambitie uiteindelijk een NGO-winkel te openen, waar verschillende NGOs hun producten kunnen verkopen. Dit idee is ontstaan omdat verschillende NGOs een aantal mooie producten verkopen, maar individueel niet genoeg om een winkel voor op te richten. Hierdoor wordt het her en der verkocht, maar is het voor consumenten moeilijk de producten te vinden. Een winkel voor NGOs maakt het voor consumenten en producenten makkelijker elkaar te vinden. Het opzetten van een winkel is echter nog lastig omdat er veel concurrentie gevoeld wordt tussen de verschillende NGOs.

Emilia Moestuin

In de sloppenwijken is het moeilijk aan gezonde, gevarieerde voeding te komen. De meeste groenten die van buitenaf de sloppenwijk binnen worden gebracht zijn het laatste dat de markt overhoudt en dus vaak van erg lage kwaliteit. Daarnaast is er een beperkt bewustzijn over het belang van gezonde voeding en het eten van voldoende groente en fruit. Met haar moestuin probeert Vialisa een werkplek voor jongeren te bieden die tevens een bijdrage levert aan de gemeenschap.

Het geld dat verdiend wordt met de verkoop van groeten gaat terug naar de studenten. Het is wel de bedoeling dat Vialisa in ieder geval een deel van de kosten terugverdient. Daarnaast wil Vialisa thuisproductie van groenten stimuleren, wat kan helpen huishoudkosten te reduceren.

The Netherlands

Bank account: ING Bank

IBAN: NL95INGB0009552228

Swift / Bic code: INGBNL2A

 

RSIN / ANBI nummer: 8120.95.261

K.v.K (in Venlo): 12050567

Stationsweg 100

1702 AJ Heerhugowaard

The Netherlands

Bangladesh

Office

Road 23/b, house 1, Apt A4

Gulshan 1, Dhaka - 1212

Education Centre

Korail Bou Bazaar Slum Area

Unit-Kha, House 152

Ward 19, Ershad School mud field

Dhaka-1213

Met dank aan WPML.org

© Vialisa / 2021