Korte terugblik

Kleinschalige projecten ter ondersteuning van kansarme jongeren in het opbouwen van een economisch zelfstandige toekomst. 

Stichting Vialisa is opgericht in 2003 en sinds 2004 werkzaam in de sloppenwijken van Dhaka, Bangladesh. Hier ondersteunt de stichting jongeren bij het opbouwen van een zelfstandig bestaan door het bieden van basis- en gevorderde (vak)opleidingen die het mogelijk maken voor de doelgroep om een baan te vinden. Bovendien begeleidt de stichting de jongeren bij het vinden van een passende positie, waarbij de aandacht uitgaat naar het voorkomen van uitbuiting of gevaarlijk werk. De begeleiding is intensief zodat er een langdurige relatie kan worden opgebouwd met de jongere en zijn of haar ouders/verzorgers. De kans op structurele verbetering van de gezinssituatie en het -inkomen wordt daarmee aanzienlijk vergroot.

nrc-charity-award

Masud

Masud (toen 17 jaar) kwam bij ons met alleen een basisopleiding als achtergrond. Wij hebben hem aan het werk gekregen als afwashulp in een restaurant.

Masud is inmiddels 27 jaar. Door zijn bescheiden opstelling en harde werken werkt hij nog steeds in hetzelfde restaurant maar nu als assistent kok.

Almas

De eerste jongere die we hebben mogen helpen is Almas, toen 16 jaar oud. Zijn basisopleiding bij de stichting ‘School of Hope’ in de sloppenwijk Badda was net afgerond. Hij was ‘te oud’ voor de programma’s van School of Hope en wegens geldgebrek was er geen mogelijkheid voor Almas om door te stromen naar regulier onderwijs. De directeur van School of Hope introduceerde Almas bij ons Sociaal Arbeidsbureau.

Voor Almas regelden we een baan als ‘kantoorhulp’ bij het internationale textiel bedrijf ‘Triton Textiles’. De selectie criteria waren minimaal 16 jaar oud en Engels kunnen spreken en verstaan. Het eerste criteria was geen probleem. Om aan het tweede criteria te kunnen voldoen hebben we kunnen regelen dat Almas voor 3 maanden lang tijd vrij kreeg (3 x per week 1,5 uur) om een door ons speciaal ontwikkelde Engelse cursus te volgen.

Inmiddels is Almas van kantoorhulp opgeklommen tot IT-assistent. Hij is gelukkig getrouwd en vader van een zoon.

Hazera

Voor Hazera organiseerden wij een twee-maandse training in verschillende huishoudens. Daar leerde ze verschillende taken in het huishouden.

Ook Hazera volgde tijdens haar training onze speciaal ontwikkelde Engelse lessen. Na haar officiële trainingsperiode vonden wij voor haar een baan in een buitenlands huishouden.

Inmiddels is ze van assistent in het huishouden opgeklommen naar hoofd in het huishouden.Inmiddels heeft ze een officiële Italiaanse kookcursus en een computercursus gevolgd. Ze spreekt bijna vloeiend Engels waardoor ze nog steeds voor expats werkt, maar dan als hoofd in het huishouden.

Hazera is 28 jaar, getrouwd en werkt nog steeds